Installation & service av luftvärmepumpar

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss så berättar vi mer.

Varför ska jag välja en luftvärmepump?

När det gäller att uppvärma hus med direktverkande el, vedpanna, oljepanna, fjärrvärme eller annan typ av uppvärmningskälla finns det flera olika typer av värmepumpar som kan användas för att ge primär värme eller stödvärme.

Dessutom kan en luftvärmepump även användas som luftkonditionering under sommarmånaderna. För att välja den bästa värmepumpen för ditt hem är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som planlösningen, storleken på utrymmet som ska värmas och behoven hos de personer som bor där. Var i landet värmepumpen ska installeras och husets egenskaper påverkar också vilken typ av värmepump som är det bästa valet. Därför är det viktigt att göra ett hembesök innan man köper en värmepump.

En vanlig anledning till att skaffa en värmepump är att minska elförbrukningen. Uppvärmningen av ett hem står för en stor del av en familjs elförbrukning, vanligtvis 40-60%. Genom att använda en värmepump kan du minska denna kostnad och vanligtvis återbetalar sig kostnaden för värmepumpen inom några år. Men för att göra dessa besparingar är det viktigt att värmepumpen är korrekt installerad och att den valda lösningen är rätt för typen av bostad.

Finansiering

Låna för att spara

Vill du installera en luftvärmepump eller annan typ av produkt från oss, men vill inte betala allt på en gång?

Då kan det vara skönt att veta att du alltid har möjligheten att finansiera din värmepump.

I samarbete med Svea Bank erbjuder vi en smidig och räntefri finansiering. När du gjort en kreditansökan
får du svar direkt. Vi erbjuder några olika löptider som du kan välja mellan:

Faktura 60 dagar

49kr

▸ Faktura med 60 dagars betalningsvillkor.

Endast
administrationskostnad:
49 kr

10 månader räntefritt

0%

/månad

▸Betala av ditt köp på 10 månader. Avgifter som tillkommer är:

Uppläggningskostnad:
495 kr

Administrationskostnad:
49 kr/mån

20 månader räntefritt

0%

/månad

▸Betala av ditt köp på 20 månader. Avgifter som tillkommer är:

Uppläggningskostnad:
495 kr

Administrationskostnad:
49 kr/mån

60 månader räntefritt

8,95%

/månad

▸Betala av ditt köp på 60 månader. Avgifter som tillkommer är:

Uppläggningskostnad:
495 kr

Administrationskostnad:
49 kr/mån

Kostnadsfritt hembesök

Vi gör alltid ett kostnadsfritt hembesök innan vi lämnar lösningsförslag till dig.

Alla hus har olika förutsättningar och alla boende har olika behov. Därför ingår det alltid ett kostnadsfritt hembesök där installatören gör en analys för att kunna ge ett förslag på lösning som passar just dig bäst. Boka ett hembesök redan idag. Vi intervjuar, mäter och kommer med ett utlåtande, helt kostnadsfritt. Sedan presenterar vi en anpassad lösning som ger maximal besparing. Vi ger ett kostnadsförslag och ekonomisk plan där ni har möjlighet att dela upp kostnaderna per månad.

$

Hur fungerar luftvärmepumpar?

En värmepump utnyttjar den energi som finns naturligt lagrad i luften, marken/underjorden eller sjöar och omvandlar den till värme. Värmepumpar använder sig av gas (köldmedium) i ett slutet system. Genom att ändra trycket med hjälp av en kompressor, ändrar man också köldmediets egenskaper och kokpunkt och kan således skapa värme. För att denna process ska kunna genomföras behöver vi ha fyra viktiga komponenter: förångare, kompressor, kondensor och expansionsventil.

$

Investera i luftvärmepumpar?

När du ska investera i luftvärmepumpar är det viktigt att välja rätt pump men också välja rätt installatör som installerar din pump. Vi på Sverigepumpen jobbar ständigt med att certifiera och utbilda våra installatörer för att du som konsument ska känna dig trygg och veta att den du anlitar gör ett bra jobb. Sverigepumpsexperterna är ett nätverk av de allra bästa installatörerna på marknaden och de är vi på Sverigepumpen extra stolta över.

$

Kvalitetstestade värmepumpar

Våra luftvärmepumpar har kvalitetstestat och förbättrat för att ge dem stämpeln Sverigepumpen. Vissa av våra modeller är skyddade med en extra beläggning som placerats på kondensorn för att pumpen ska tåla väder och vind bättre. Alla våra modeller är utrustade med “sparmössan”, ett genialiskt gummiskydd som placeras på utedelen för att förhindra onödig värmeförlust.

Tillbehör som ingår vid installation av Sverigepumpens luftvärmepumpar

Fördelar med luftvärmepumpar

Ett bra inomhusklimat kräver en uppvärmningsmetod som är effektiv och energisnål.

Vårt hjärta klappar extra hårt för luftvärmepumpar. Det är en fantastisk uppvärmningskälla som inte bara bidrar till ett varmt och skönt inomhusklimat utan även hjälper till att förbättra miljön. Den förbättrar miljön genom att den nyttjar den värmeenergi som redan finns naturligt i utomhusluften och därmed minskar behovet av andra, mindre miljövänliga uppvärmningsmetoder. Det är en uppvärmningsmetod som är energisnål samtidigt som den sparar både på miljön och dina pengar.

Luftvärmepumpar skapar bättre luft inomhus med hjälp av ett luftfilter som placeras i inomhusdelen. Den uppvärmda luften passerar filtret innan den blåses ut så att den varma luften som skapats inte bara är uppvärmd utan även renad från skadliga partiklar. Luftflödet som skapas med luftvärmepumpar inomhus bidrar även till ett bättre inomhusklimat där luften får en möjlighet att cirkulera istället för att stå stilla.

Vanliga frågor

Hittar du inte svar på din fråga? Kontakta oss!
Dimma kommer ur innedelen

Det är kondensering på grund av kylprocessen.

Fjärrkontroll/display fungerar inte

Kontrollera att batterierna sitter i korrekt
eller om de behöver bytas.

Fläkten varvar ej upp tillräckligt

Detta är normalt vid lägre utomhustemperaturer. Detta sker för att motverka att för kall luft blåses in.

Utedelen låter när det är kallt ute

Värmepumpen arbetar hårdare mot en tuffare omgivningstemperatur. Detta gör att den kan låta lite mer vid de tuffa förhållandena.

Service på min luftvärmepump

Vi rekommenderar att man utför service på luftvärmepumpen med 2–3 års mellanrum.

Rinnande vatten under drift

Det orsakas av köldmediets flöde i innedelen.

Timerlampan lyser konstant

Timern är aktiverad och inställningen upprepas dagligen.

Timerlampan blinkar på innedelen

Detta betyder att värmepumpen har upptäckt ett fel. Stäng av värmepumpen och kontakta oss omgående.

Det hörs oljud under drift

Frontpanelen är kanske inte stängd ordentligt.

 

Värmepumpen startar inte

Kontrollera att arbetsbrytaren är tillslagen och att timern används korrekt.

 

Knakande ljud kan höras vid drift

Panelen utvidgas/drar ihop sig på grund av temperatursförändringar.

 

Powerlampan byter färg

Powerlampan på innedelen kan byta färg från grön till blå. Detta sker under tiden som värmepumpen avfrostar.

 

Avfrostning

Hur ofta och varför värmepumpen avfrostar, är helt behovsstyrt och beror helt och hållet på rådande omständigheter som utetemperatur, innetemperatur, luftfuktighet etc. Det är helt normalt att den avfrostar upp till 2 gånger i timmen till att den avfrostar varannan timme. Avfrostningen kan vara i 5-15 minuter.

Innan värmepumpen går in i avfrostning är det vanligt att baksidan på utedelen isar igen. Detta resulterar i att utedelen avger vatten/ånga under avfrostningen. I samband med avfrostning kan det upplevas att plötslig kall luft strömmar ut från inomhusenheten.

 

SCOP-värde

Värmepumpens SCOP-värde är ett genomsnittligt värde som talar om hur mycket energi värmepumpen levererar per instoppad kWh el, mätt över ett helt år. Sverigepumpens mest kraftfulla luft-luftvärmepumpar har t.ex ett SCOP-värde kring 5 eller mer. Om vi då tänker oss att ett hus värms upp med direktverkande el via elradiatorer så behöver vi bara använda 1/5 så mycket el till värmepumpen för att ändå generera lika mycket värme som elradiatorerna.